• Модерен интериор на баня
  • Зелена баня
  • Баня в червено и бяло

02/ 421 97 84

Качествено и бързо, на разумна цена!

Спестете с Baniata.bg™

Позната ли ви е следната ситуация?

„Искаме да си ремонтираме банята. Събрали сме 3000 лв, но не знаем дали ще ни стигнат. Трябва да се сменят плочките, тоалетната чиния и мивката. Батерията на душа също е за смяна. Вратата на банята засега остава. Един майстор каза че за 1000 лева ще направи всичко това…”

Това са съвсем нормални разсъждения. Ако решите сами да доведе нещата докрай обикновено започвате да търсите магазини и майстори, да сравнява цени и да се вслушвате или не в съветите на познати, вече минали по този път. Ако имате търпението да прочетете дадените по-долу съвети от професионалисти в тази област можете да си спестите по наша преценка до 90% от времето и до 40% от разходите в това начинание, като естествено това нищо не ви струва.

 

1. Спестете пробите и грешките

Очевидни на пръв поглед решения на поставената по-горе ситуация можете да получите по метода на пробите и грешките. Ето ви едно от възможните решения в две части:

Първа част: Минимум на минимума:

Една стандартна баня – с размери 2,20м х 1,70м – има около 20м2 фаянс и теракота при височина на плочките до височината на вратата, и 24м2 плочки при височина до тавана. Тази квадратура е чиста, в нея не е предвидена загубата при рязане, оформяне на отвори, т.нар. фира. Нормално е за всеки вид плочки да се предвиди допълнително количество. Колко е то зависи от качеството на плочите, квалификацията на изпълнителя, колко чупки има по стените и др. Всеки конкретен случай е различен. Но за ориентир чистото количество може да се увеличи с 10%. (В наръчниците за строителни норми този процент е 3,5% за фаянс с размери 15/15 см, но не го препоръчваме, защото според нас се отнася за големи повърхности с проста форма какъвто не е нашият случай.) И така колко плочки – 20м2 х 1,1 = 22м2.

22м2 х 17 лв/м2  – 374 лв

Това са цени от средно ниво на качествени български облицовъчни материали. Тази цена може да се завиши заради – декоративни лайстни от PVC примерно 2бр х 7лв = 14лв, декоративна капачка за подов сифон – 16 лв, цветна фуга за плочки – 26 лв, ревизионен PVC капак за водомери 20/30 см – 14 лв, лепило за плочки – 7 торби от 25кг х 15 лв – 105 лв. Тоалетна чиния тип-Моноблок на Fayans – 150 лв/бр, мивка Fayans – 65 лв, Батерия за мивка и душбатерия на Vidima- 2 х 125 лв = 250 лв. Монтажен комплект за мивка – 12 лв, сифон за мивка – гъвкав – 5 лв. Монтажен комплект за моноблок 5лв. Гъвкава връзка за моноблок – 17 лв. Секретно кранче – 12 лв. Транспорт на горните материали поне 60 лв. Труд, стоварване и качване на материали и оборудване – 50 лв. И така минималната сума за материали, оборудване и транспорт е 1146 лв. Монтаж на плочки от средно квалифициран майстор фаянсаджия – 20м2 х 40 лв/м2 = 800 лв, Монтаж санитарно оборудване – 200 лв. Общо труд – 1000 лв. Или 2146 лв всичко.

Втора част: Незадължителни, но може би неизбежни неща:

Във втората част са показани незадължителните, но може би необходими допълнителни неща: 1. Сваляне на стари плочки и изхвърляне и извозване на отпадъци. 2. Направа на мазилка по стени и замазка по пода преди лепенето на плочките. Ако за точка 1 и 2 наемете работници – към сметката добавете още 1450 лв за труд и материали. 3.Водопроводът и каналът остават на старите си места без да се преработват – ако се преработват  предвидете още 280 лв минимум. 4. Таванът не се ремонтира – ако се ремонтира – за гипскартон още 350 лв. 5. Не е включена нова лира за баня – ако се слага,предвидете минимум още 300 лв за доставка и монтаж. 6. Ел.инсталацията не се променя. 7.Вратата за банята не се сменя. 8. Не е предвидена вана. 9. Не е предвидена душкабина. 10. Гаранцията за изпълнение е до момента на разплащането с майсторите.

Това е нормалното разпределение на разходите, при условие, че наемете отделни работници. За да се включете в бюджета от 3000 лв, преценете от втората част на примера кое ще си свършите сами и кое ще възложите на работниците.

Разбира се за всичко това има и по-добро решение, с писмена гаранция за качество – Baniata.bg™!

2. Каквото и да си говорим всичко опира до пари

ЦЕНОВИ НИВА

И така каква е цената на плочите и оборудването? Baniata.bg условно разделя всички разходи на четири ценови нива:

I. Ниско ценово ниво – най-евтините материали-китайски, с неясен произход или такива, които имат дефекти и са бракувани. С такива материали Baniata.bg не изпълнява ремонти и не поема гаранция  за монтажа им.

II. Средно ценово ниво – качествените материали на българските производители – Vidima Ideal, Ideal Standart, KAY, Roca-Fayans и други. За тях има сериозни гаранции от производителя и резервните части не са проблем.

III. Високо ценово ниво – качествените вносни материали с доказан произход на западноевропейски фирми или българските производители с оборудване от по-висок ценови клас – Grohe, Geberit, Viega и др. Задължително е да са доставени от големи вносители (виж нашите основни партньори) които дават истинска гаранция и подсигуряват резервни части.

IV. Лукс ценово ниво – луксозни западноевропейски материали и оборудване със специално изпълнение и екстри. Бутикови изпълнения от дизайнери, художници, керамици, скулптори, стъклокерамици (имаме такива партньори), при които клиентът може да си позволи уникално изпълнение без компромис в цената.

3. Не си купувайте проблеми, купете си продукти с истинска гаранция

Защо е необходимо да се пазарува от специализирани големи доставчици (посочени като наши партньори – Jessica и др.), а не от големи вериги, при цялото ни уважени към тях като Metro, Praktiker, Baumax ? Ами защото опитът показва, че при тях гаранцията не се спазва и ако имате поне малко опит с тях знаете за какво става дума. Китайската промоция, която сте купили от тях и е показала дефекти се оказва, че няма нов внос и вие може да чакате неопределено време да ви я подменят, ако въобще дочакате. Baniata.bg ви препоръчва да не си купувате проблеми. Когато ви даваме гаранция за монтаж от 2 години и предвид, че за санитарните прибори и оборудване, гаранцията на производителя е между 5 и 10 години, сме изчислили, че вероятността да се получи проблем е от такъв порядък, че можем да го отстраним за своя сметка – безплатно за вас, без това да натовари фирмените ни разходи над допустимия процент. Тук определяща е изградената строга система за контрол на качеството във фирмата. По тази причина работим с утвърдени изпитани търговски марки и отказваме да даваме гаранция за продукти с недобър произход или с ниско качество.

4. Най-често задаван въпрос

– И все пак, на каква цена редите плочки за баня?

Отговорът е свързан с малко дълго обяснение от Baniata.bg™. Ето го:

На високо квалифициран работник, с каквито работим, плащаме 45 лв/м2 – например за 20 м2 – 900 лв. Към тази цена фирмата добавя 15-20 лв/м2 за допълнителни разходи и печалба. Отделно има заплащане за сложност при обръщане на външни ъгли, фрезоване на точни отвори, монтаж на фризове и ъглови лайстни. По този начин нашата фирмена цена към момента от 1300 лв. се завишава с още около 15-25%.

Дали не е много? – Не е, защото:

  • Не сме анонимни, искаме Baniata.bg™ да се превърне в стандарт.
  • Даваме ви двугодишна писмена гаранция. Сами разбирате, че гаранцията има стойност, а ако има проблем ние имаме с вас договор и отстраняваме проблема.
  • Най-важното е, че ако се отнася само до редене на плочки, без други видове работи в една баня, почти винаги отказваме да го правим. От монтажа на плочките, където маржът е около 250 лв, всяка фирма би се отказала, ако няма допълнителни видове работи, с които да го компенсира. Причината е проста: контролът по изпълнението на банята, извършван от техническият ръководител, като необходим разход на фирмата е по-голям от печалбата за монтажа на плочките.
 
© 2010-2024 Baniata.bg. Всички права запазени.
Създадено от eFirma.bg